Dostupni linkovi

Veto Velike Britanije na zakon o promjeni pola u Škotskoj


Aktivisti za prava transrodnih osoba, pristalice prijedloga škotskog zakona o priznanju promjene pola, protestuju ispred Downing Streeta zbog britanskog veta, London, 17. januar 2023.
Aktivisti za prava transrodnih osoba, pristalice prijedloga škotskog zakona o priznanju promjene pola, protestuju ispred Downing Streeta zbog britanskog veta, London, 17. januar 2023.

Britanska vlada je u ponedjeljak, 16. januara, blokirala zakon o priznavanju promjene pola kojeg je nedavno izglasao škotski parlament ističući kako se time krši zakon o jednakosti koji se primjenjuje u cijeloj Britaniji.

Ipak, potez britanske vlade bi mogao povećati napetosti između Londona i vlade u Edinburgu, koja vodi kampanju za nezavisnost Škotske, pišu svjetski mediji.

Prvi veto na škotski zakon

Britanska vlada je blokirala novi zakon kojeg je u decembru izglasao škotski parlament u potezu koji će produbiti podjele između škotskih nacionalista i Ujedinjenog Kraljevstva, ocjenjuje Volstrit džurnal (The Wall Street Journal) ističući da je to prvo korištenje veta britanske vlade na neki škotski zakon.

Zakon nastoji da olakša transrodnim osobama dobivanje službenog priznanja stečenog pola uklanjanjem bilo kakve potrebe za medicinskom dijagnozom rodne disforije i snižavanjem dobi s 18 na 16 godina.

Škotska vlada, dodaje list, smatra da je postojeći zakon o promjeni pola komplikovan i stvara dodatni stres ionako marginaliziranoj i diskriminiranoj manjinskoj grupi.

Međutim, naglasio je Volstrit džurnal, zvaničnici britanske vlade su posljednjih dana izražavali zabrinutost da bi novi zakon mogao potkopati određena prava žena, dok su pojedini ukazivali na problem različitih prava za transrodne osobe u različitim dijelovima zemlje.

Britanski ministar za Škotsku Alister Džek (Alister Jack) rekao je da bi zakon 'imao značajan uticaj' na pravila jednakosti u drugim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva.

U 25 godina otkako su neke ovlasti za donošenje odluka prenesene na škotski parlament, ovo je prvi put da je vlada u Vestminsteru upotrijebila takozvani član 35. Zakona o Škotskoj kako bi nadglasala škotske zastupnike u Edinburgu i blokirala zakon za koji su glasali, napisao je njujorški list podsjetivši da škotska vlada ima ovlasti nad određenim pitanjima, poput zdravstva i obrazovanja, dok o drugim pitanjima, uključujući nacionalnu sigurnost, može odlučivati samo britanski parlament u Londonu.

Potez blokiranja škotskih zastupnika dodatno će podstaći argumente Škotske nacionalne stranke (SNP) da parlament u Vestminsteru ne zastupa želje Škotske i da bi se Škoti trebali izaći iz 300-godišnje unije dviju nacija, ukazuje Volstrit džurnal dodajući da je britanski sud nedavno presudio da škotska skupština ne može glasati za pravno obvezujući referendum o nezavisnosti Škotske jer su pitanja unije između Engleske i Škotske rezervisana za vladu u Londonu.

Značajan ustavni sukob

Odluku britanske vlade da blokira zakon osmišljen kako bi ljudima olakšao promjenu zakonskog pola, škotska premijerka je nazvala "frontalnim napadom" na škotski parlament i obećala da će mu se suprotstaviti, ističe BBC.

Škotska premijerka i liderka Škotske nacionalne stranke Nikola Stardžon (Nicola Sturgeon) je rekla da je odluka vlade Ujedinjenog Kraljevstva da ospori zakon neutemeljena budući da spada u ovlasti škotskog parlamenta, te je naglasila da bi svaki potez kojim se blokiraju reforme koristio trans osobe "kao političko oružje".

Uz tvrdnju da prijedlog zakona ne utiče na zakon o jednakosti u cijeloj Ujedinjenom Kraljevstvu, škotska ministrica socijalne pravde Šona Robinson (Shona) je odluku o blokiranju zakona nazvala "političkim potezom" rekavši da je "ovo mračan dan za prava transrodnih osoba i mračan dan za demokratiju u Ujedinjenom Kraljevstvu".

Zakon o rodnoj identifikaciji, usvojen s 86 glasova za i 39 protiv u škotskom parlamentu prošlog mjeseca, pozdravili su mnogi aktivisti za prava transrodnih osoba. Ipak, ističe britanski javni servis, kritičari su zabrinuti da bi dopuštanje bilo kome da se "samoidentifikuje" kao žena moglo uticati na prava žena i pristup prostorima namijenjenim isključivo ženama – poput skloništa za žene ili svlačionica.

Intervencija britanske vlade je velika i specifična jer je, ukazuje u analizi BBC , novi škotski zakon blokiran na temelju mišljenja da će imati negativan uticaj na zakon Ujedinjenog Kraljevstva - u ovom slučaju na Zakon o jednakosti – zbog čega se spor oko procesa zakonske promjene spola pretvara u značajan ustavni sukob između škotske i britanske vlade.

'Nuklearna opcija'

Sukob oko prava transrodnih osoba smatrat će se testom ustavne ravnoteže između vlada u Edinburgu i Londonu, ocjenjuje Gardijan (The Guardian) u tekstu koji pojašnjava član 35. Zakona o Škotskoj koji je britanska vlada iskoristila kako bi blokirala novi zakon.

Prema statutu poznatom kao Zakon o Škotskoj, koji utvrđuje ovlasti škotskog parlamenta, vlada u Londonu ima mogućnost da blokira zakone koji utiču na pitanja koja spadaju u područje odgovornosti britanske vlade, ističe list dodajući da član 35. nije korišten otkako je akt o osnivanju škotskog parlamenta stupio na snagu 1998. godine i da je zbog toga opisan kao "nuklearna opcija".

Ujedinjeno Kraljevstvo smatra da je u slučaju novog škotskog zakona koji bi uveo sistem samoidentifikacije za osobe koje žele promijeniti pol, upotreba ovlasti prema članu 35. prikladna - isključivo na temelju zabrinutosti vlade da će zakon negativno uticati na djelovanje Zakona o jednakosti, koji se primjenjuje u Engleskoj, Škotskoj i Velsu.

Međutim, dodaje Gardijan, za Škotsku nacionalnu stranku, koja se zalaže za provođenje drugog referenduma o nezavisnosti i ima napete odnose s konzervativnom britanskom vladom, to bi se moglo protumačiti kao neprihvatljivim vetom na njene ovlasti u određenim okolnostima.

Premijerka Stardžon je rekla da će njena vlada vjerovatno preduzeti pravnu akciju kao odgovor, što bi, ukazuje list, moglo biti sprovedeno kroz sudsku reviziju koja bi procijenila zakonitost odluke britanskog ministra za Škotsku i predstavljalo bi povratak na sud o ustavnim pitanjima za SNP nakon što je vrhovni sud prije manje od dva mjeseca presudio da škotski parlament ne može održati drugi referendum o nezavisnosti bez odobrenja Vestminstera.

Rasprave o pravima transrodnih osoba

Odluka britanske vlade da blokira novi škotski zakon o priznavanju promjene pola otvara ustavni rascjep između Londona i Edinburga i podstiče žestoku raspravu o pravima transrodnih osoba, napisao je Njujork tajms (The New York Times).

U Britaniji je rasprava o pravima transrodnih osoba postala sve češća, s glasovima istaknutih ličnosti poput spisateljice Džoan Rouling (Joanne K. Rowling), koji se protive novom škotskom zakonu i drugim prijedlozima o priznavanju pola.

Prošle godine britanska zdravstvena služba se našla u žarištu kritika nakon što je objavila da zatvara jedinu kliniku za mlade u zemlji u korist sveobuhvatnije mreže medicinske skrbi za adolescente koji traže hormone i druge rodne tretmane.

Razdor oko škotskog zakona koji olakšava promjenu pola uslijedio je nakon prošlosedmične posjete britanskog premijera Rišija Sunaka (Rishi Sunak) Škotskoj, tokom kojeg je, naglašava Njujork tajms, rekao da je "zabrinut" zbog uticaja škotskog zakona na cijelu Britaniju.

Tokom svog kratkog premijerskog mandata, Sunak je uglavnom nastojao da ublaži retoriku svoje Konzervativne stranke o kulturnim pitanjima koja izazivaju podjele, ali će potez oko novog škotskog zakona vjerovatno biti dobro prihvaćen kod njegovih pristalica.

Opoziciona Laburistička stranka možda je više podijeljena po pitanju prava transrodnih osoba, ističe Njujork tajms, dodajući da je lider stranke Keir Starmer ranije rekao da podržava samoizjašnjavanje transrodnih osoba, ali je prije nekoliko dana izjavio da ima rezerve prema novom škotskom zakonu, posebno prema spuštanju dobne granice na 16 godina.

Laburistička članica Doma lordova i aktivistkinja za građanske slobode Šami Čakrbarti (Shami Chakrabarti) izjavila je 16. januara da, iako je podržala ciljeve škotskog zakona, on otvara pravna pitanja i da bi vladino osopravanje moglo "imati smisla".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG